Tavoitteena Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkitty pienryhmäkoti Kaarinaan

26.06.17

Kaarinan Piispanristille aletaan rakentaa Joutsenmerkkiä tavoittelevaa pienryhmäkotia. Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen pienryhmäkoti, jossa Joutsenmerkitty asuinympäristö tukee traumataustaisten lasten ja nuorten kuntoutusta. Kaarinaan on valmistumassa myös Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo.

"Pysyvien kiintymyssuhteiden ja turvallisen ympäristön tarjoaminen on edelleen hoitotyön ydin. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että traumaattisella kasvuympäristöllä on vaikutuksia myös lapsen immunologiaan. Satsaamalla ekologiseen rakentamiseen ja terveeseen sisäilmaan, pystytään takaamaan, etteivät lasten oireet pahene ainakaan asuinympäristön takia.

– Jos lapsen elimistö on jatkuvassa hälytystilassa esimerkiksi perheväkivallan takia, se voi laukaista jonkin somaattisen sairauden, kuten allergian tai astman. Me pystymme tarjoamaan heille fyysisesti terveen asuinympäristön ja tuomaan sitä kautta lisäarvoa hoitotyöhömme", hankkeen vetäjä, sijaishuollon asiantuntija Mikko Niemelä Merikratokselta kertoo.

Toisena näkökulma on työntekijöiden hyvinvointi. Viihtyisä ja laadukas työskentely-ympäristö on Niemelän mukaan yksi keino sitouttaa työntekijöitä.

– Hoidon tehtävänä on tuottaa lapsille korvaavia ja korjaavia kiintymyssuhteita turvallisen aikuisen vuorovaikutuksessa. Jotta hoito on oikeasti vaikuttavaa, niin aikuisten pitää olla pysyviä. Meille on tärkeää, ettei työntekijöiden tarvitse vaihtaa työpaikkaa ainakaan sen takia, että rakennuksessa olisi sisäilmaongelmia.


#


Viisiprosenttia enemmän kustannuksia

Pienryhmäkodin varsinainen rakentaminen alkoi kesä-heinäkuussa. Ulkoasultaan pienryhmäkoti tulee Niemelän mukaan muistuttamaan tavallista paritaloa. Tavoitteena on, että talo saataisiin käyttöön vuoden vaihteessa. Rakentajana toimii Teijo-talot, jonka käsialaa on muun muassa Hyvinkäälle elokuussa valmistuva Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti.

– Se oli meille yksi iso syy, miksi uskalsimme tähän lähteä. Ajattelimme, että jos kuntatoimija uskaltaa, niin miksemme mekin, Niemelä perustelee.

Joutsenmerkkiin sisältyvät kriteerit ja laatuvaatimukset näkyvät Niemelän mukaan muun muassa materiaalivalinnoissa, ja myös loppusummassa. Seitsenpaikkaisen pienryhmäkodin kustannusarvio on 1,2 miljoonaa euroa. Joutsenmerkki nostaa rakennuskustannuksia Niemelän arvion mukaan noin viisi prosenttia.

Merikratos aikoo satsata ympäristöystävälliseen rakentamiseen myös tulevaisuudessa. Kaikki uudet tilainvestoinnit ovat Niemelän mukaan suurella todennäköisyydellä Joutsenmerkittyjä.

Lisätietoja: johtaja Annika Saraperä, 050 505 5851 ja sijaishuollon asiantuntija Mikko Niemelä, 040 587 7670.

Tietolaatikko: Mikä Joutsenmerkki?

Joutsenmerkki voidaan myöntää pientaloille, kerrostaloille, koulu-ja päiväkotirakennuksille, kesämökille tai asuintaloiksi luokiteltaville palvelutaloille.

Joutsenmerkitty talo täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset, on energiatehokas ja sen sisäilma on terveellinen.

Joutsenmerkin vaatimukset koskevat rakennusvaihetta, materiaaleja ja energiankulutusta. Jotta Joutsenmerkki voidaan myöntää, ympäristö on huomioitava rakennushankkeessa kokonaisvaltaisesti raaka-aineista valmiiseen rakennukseen saakka.

https://joutsenmerkki.fi/mista-joutsenmerkitty-tal...