​Odotusajan ja äitiyden lyhyt oppimäärä

28.11.16

Odotusajan ja äitiyden lyhyt oppimäärä

On neuvolaa, perhevalmennusta, vauvakahviloita, tukichatteja, neuvontapuhelimia ja jos jonkinmoista vertaistukiryhmää. Toisaalta odotusaikana neuvoja tulee joka tuutista niin paljon, ettet enää tiedä, mitä tahoa kuunnella. On silti paljon kysymyksiä, joihin et keneltäkään saa vastausta ja tunteita, joita et kehtaa ääneen sanoa. Kaikkien hyvää tarkoittavien ohje- ja vinkkilistojen lopussa aina lukee: ”Muista nauttia –elät elämäsi parasta aikaa”. Nyt odottaessani toista lastamme, voimieni ja viisauteni tunnossa, kokosin ne asiat, jotka olisin halunnut kuulla valmistautuessani äidiksi tuloon.

Neuvola

Arvostan suomalaista neuvolajärjestelmää suuresti, sillä äidistä ja vauvasta pidetään liikuttavan hyvää huolta. En ole koskaan kokenut samanlaista ulkopuolista kiinnostusta terveyttäni kohtaan kuin raskausaikana. Harmillista on, että päällimmäinen mielikuva äitiysneuvolakäynneistä liittyy ravinto-ohjeisiin. Lista kielletyistä ja suositelluista ravintoaineista on useamman sivun mittainen. Totta kai terveellisesti kannattaa syödä ja myös pitää fyysisestä kunnosta huolta; Muista foolihappo ja lantionpohjalihasjumppa! Haluan kuitenkin muistuttaa maalaisjärjen käytöstä. Se mitä ei aivan sataprosenttisesti voida todeta harmittomaksi, kielletään Suomessa varmuuden vuoksi. Kaikkia ja kaikkea tutkitaan koko ajan lisää ja suositukset muuttuvat. Kun äitini 80-luvulla odotti minua, häntä oli kehotettu syömään raakaa maksaa matalaa hemoglobiinia kohottaakseen. Tällainen minusta sitten tuli. Nykyäänhän maksa on vältettävien ruokien listalla, mutta en kuitenkaan usko näillä kahdella asialla olevan yhteyttä toisiinsa. Stressikin on raskausaikana pahasta, joten älä murehdi, oliko nauttimasi yrttiteekupillinen vauvalle haitaksi, vaan ota rennosti!

Perhevalmennus

Mitä sitten tuleville vanhemmille pitäisi perhevalmennuksessa mielestäni kertoa? Vaikka elämänmuutos voi olla raskas, on se silti ihmeellisen ihana. Mikään ei ole parempaa kuin se, että saa nähdä oman lapsen kasvavan, kehittyvän, oppivan ja tulevan omaksi persoonaksi. Mikään ei tee sinua onnellisemmaksi, kuin nähdä oma lapsesi onnellisena. Mikään ei tunnu sinusta pahemmalta, kuin nähdä omaa lastasi sattuvan tai surettavan. Tämän kuuleminen olisi hyödyllisempää kuin sen, että pariskunnan muuttuessa lapsiperheeksi, elokuviin ei enää lähdetäkään niin vain. Se lienee käyneen jokaisen mielessä muutoinkin, toivottavasti. Parisuhde muuttuu lapsen tulon myötä ja puolison tarpeet tipahtavat arvoasteikolla yhden pykälän alemmas. Siitä saattaa olla aiheellista huomauttaa. Perhevalmennuksessa varoitellaan siitä, että valvotut yöt aiheuttavat väsymystä ja sitä kautta riitoja tulee helpommin. Seksielämäkin on muisto vain, mikäli kumpikaan enää univeloiltaan pystyy mitään muistamaan. Tämän sijasta, tai ainakin lisäksi, voitaisiin kertoa siitä mahdollisuudesta, että rakastat ja kunnioitat puolisoasi entistä enemmän, kun näet miten hyvä vanhempi hän lapsellenne on. Älä mieti pikkulapsiperheiden erotilastoja, vaan nauttikaa puolisosi kanssa uudesta elämästä, jonka yhdessä saitte aikaan!

Synnytys

Eräs kätilö kertoi, että todella moni tuleva äiti miettii sitä, mitä kaikkia eritteitä synnytyksessä roiskuaa. Hän kertoi myös sanonnan ”ei lasta ilman p**kaa” pitävän paikkaansa hyvin usein. Itse voin kertoa, että kun olet synnyttämässä, olet varsin keskittynyt tekemään kaikkesi saadaksesi lapsesi ensimmäistä kertaa syliisi. Sillä hetkellä et pysty miettimään, mitä kaikkea muuta sisältäsi ulos tulee etkä kätilöiden työskentelymukavuutta. Muutoin ohitan tämän mehevän aiheen toteamalla vain, että lopputulos on kaiken sen vaivan väärti!

Äitiys

Äitiys on täynnä vaatimuksia, itse asetettuja ja ulkopuolelta tulevia. Täysimetys, kauden kasviksista itsevalmistetut luomusoseet, päivittäin desinfioidut tutit, vauvauinti, värikylpy, äiti-vauvajooga ja muskari. Vauvahieronta kannattaa opetella jo raskausaikana, niin voit sitten heti helpottaa sillä ilmavaivoja. Ja jos kestovaipat ompelee itse, saat kivempia kuoseja, kuin mitä kauppojen valikoimista löytyy. Voin kertoa sinulle, että vauvasi ei tarvitse näistä mitään. Hän tarvitsee sinut vierelleen antamaan hoivaa ja hellyyttä, ihastelemaan hänen ihanuuttaan ja jakamaan hänen tunnetilansa. Epävarmuus, riittämättömyys ja syyllisyys ovat ehtymätön luonnonvara äitien keskuudessa. Äidinvaisto ei tee äidistä kaikkitietävää yli-ihmistä. Valitettavasti et automaattisesti tiedä, kuinka paljon lapsesi tarvitsee vaatetta, kun laitat hänet ulos päiväunille pakkassäässä. Äitikin joutuu kärsivällisesti tutustumaan lapseensa ja oppimaan vanhemmuutta yrityksen ja erehdyksen kautta. Lapsesi kestää sen kyllä. Älä suorita, vaan ole läsnä, lähellä ja käytettävissä!

Älä välitä suonikohjuista, peräpukamista, maitoa tihkuvista rinnoista. Älä välitä virtsankarkailusta, pukluilla vuoratuista vaatteistasi, äläkä silmäpusseista, jotka estävät sinua näkemästä muuta kuin vauvasi.

Vaan: Muista nauttia, elät elämäsi parasta aikaa!